Europa
2005.05.05. 10:38
Szanowni Państwo,
Poczta Polska, jako członek PostEurop, Stowarzyszenia Europejskich Publicznych Operatorów Pocztowych ma zaszczyt zaprezentować Państwu kolejny znaczek pocztowy, emitowany w ramach serii Europa.
Tematem tegorocznej emisji jest gastronomia. Na prezentowanym znaczku pocztowym został przedstawiony oscypek podhalański. Oscypek jest wyrabiany od wieków ręcznie w pasterskich szałasach, w okresie od maja do przełomu września i października, kiedy owce pasą się na górskich halach. Na jeden ser ważący około kilograma potrzeba od 6 do 7 litrów mleka. W fachowym języku oscypek zaliczany jest do grupy serów z masy parzonej, charakterystycznych dla krajów Śródziemnomorskich. Wśród serów wytwarzanych przez pasterzy karpackich, podhalański oscypek wyróżnia się kształtem i kolorem, a także aromatem.
W dniu wprowadzenia znaczka do obiegu będzie w sprzedaży koperta Pierwszego Dnia Obiegu FDC, opatrzona datownikiem stosowanym w Urzędzie Pocztowym Warszawa 1.
Dyrektor Generalny
Poczty Polskiej
Tadeusz Bartkowiak
projektant: | Magdalena Błażków, Cezary Hładki |
ilość znaczków: | 1 |
wartość: | 2,20 zł |
nakład: | 450.000 sztuk |
technika druku: | offset |
format znaczka: | 39,5 x 31,25 mm |
papier: | fluorescencyjny |
arkusze sprzedażne: | po 20 znaczków |
data obiegu: | 5 maja 2005 r. |
źródło: Poczta Polska
Informacje
Artykuły Poradnik dla Filatelistów Handel Linki Usługi pocztowe Pomoc FAQ Serwis Serwisy specjalneKatalog
Znaczki Karty pocztowe Koperty pocztowe Całostki inne Datowniki okolicznościowe Erki okolicznościowe Poczty specjalne Cennik znaczków wg katalogu FischerKontakt, publikacje
Formularz kontaktowy Biuletyn Filatelistyczny Zasady publikacji w serwisie KZP Nagrody dla autora i serwisuInformacje
Opracowanie strony, szata graficzna, kod HTML, skrypty PHP i JavaScript, style CSS: Marek Jedziniak.
Wykorzystanie jakichkolwiek materiałów z tej strony możliwe tylko za zgodą autora serwisu.